Mobilabonnement har gjerne en fast månedspris, men det er en del tjenester som ikke kommer innbakt i denne månedsprisen. Under så skriver vi litt om noe av det som ofte ikke er inkludert.

Roaming på fly og ferjer

Forbrukerombudet har sendt brev til mobiloperatørene her til lands der det bla. står: “Dersom det er relevant, må man også opplyse om at fri bruk i EU ikke gjelder bruk om bord på fly, ferger og cruiseskip”

Vi anbefaler å skru av roaming

Mange nordmenn sender inn klage til operatørene sine etter at de har vært på ferje eller flytur, da de blir overrasket over store regninger på mange tusen kroner.

Fly og ferjer har ofte eget mobilnett. Disse omfattes ikke av fri roaming i EØS. Mobiltelefonen kan forsøke å koble seg på disse automatisk, så selv om du ikke aktivt har gått inn for å bruke telefonen, så begynner de dyre dataene å telle opp. Husk derfor å skru av roaming, slik at du ikke blir overrasket.

Ringe ut av landet

Dette er en felle mange går i, da de tror at det er “gratis” å ringe fra Norge, da fri roaming i EØS er fastsatt ved lov.

Det stemmer altså ikke, da loven bare nevner at det f.eks ikke skal være noe dyrere enn normalt å ringe fra Spania til Norge, men fra Norge så gjelder ikke denne loven, så da kan det fort bli dyrt.

Forbrukerombudet har satt krav til at mobiloperatørene skal bli bedre til å informere deg om akkurat dette.

Spesialnummer

De aller fleste mobilabonnement i dag lar deg ringe så mye du vil uten ekstra kostnader, men dette gjelder ikke til spesialnummer.

Bruk utover datakvota

Det blir ikke nevnt spesifikt i brevet fra forbrukerombudet, men det å bruke opp hele datakvoten kan fort blir dyrt, da mange mobiloperatører er flinke til å ta seg betalt for ekstra data.